Ideje in nasveti za veselo družbo Zemljevid z navodili in kilometri do Radencev/Tine & Co. Cenik najema kanujev, mini raftov, raftov in Robinzonskega colnarjenja
Tine & Co. rafti, kanuji 041 528-536 kolpa-adventures.com desnozgoraj.jpg (1225 bytes)

Rezervirajte zdaj za 10% popust
Kako in kje nas lahko najdete ?

Kliknite tukaj za utrinke z izleta s kanuji od Radencev do Damlja (15 km)   
Pustolovski spust po Kolpi
Rezervirajte s Polant kartico za 10 % popust
Prikupna zidanica za prenocisce
desnozgoraj.jpg (1225 bytes)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bulletKdaj na Kolpo
bulletKatero pot do Kolpe izbrati
bulletKako hitreje in udobneje po Kolpi
bulletKakšne so idealne razmere za vožnjo z rafti
bulletKako lažje preko jezov
bulletKje se lahko med turo po Kolpi ustavite
bulletKako po turi ali med njo pripravite uspešen piknik (nasvet Francija Jezerška, Catering Jezeršek, Sora pri Medvodah)

bulletKdaj na Kolpo

Če greste na Kolpo zaradi novih poznanstev in flirtanja, potem pridite seveda ob vikendih, ko je največ ljudi. Sicer pa - če želite mir, tišino in pristen stik z naravo, potem pa - obvezno med tednom. Najbolje se boste spočili in oddahnili, tedaj je ljudi najmanj, pa še do 10% popusta, ki sicer velja vsak dan, razen ob sobotah, boste upravičeni..
 
Gostilne (in primerne jedi) so med tednom odprte in glede tega ničesar ne izgubite...

bulletKatero pot do Kolpe izbrati (kliknite tukaj in natisnite zemljevid z vrisanimi potmi)

Če prihajate iz gorenjske smeri

Najhitrejša pot iz smeri Ljubljana je po cesti Škofljica - Ribnica - Kočevje - Mozelj - Stari trg ob Kolpi - Radenci. Je nabližja in ni naporna za vožnjo. Do kraja Livold, ki sledi Kočevju, je sicer bolj prometna, ker je to magistralna cesta, naprej pa je vožnja čisti užitek. Brez prometa in pelje skozi čudovito zeleno hribovito pokrajino - tudi  s črno-belimi kravami in ovcami. 

Do Radencev pridete iz Ljubljane približno v 1 uri in pol (107 km).

Najbolj slikovita pokrajina je na poti Ljubljana - Iv. Gorica - Žužemberk (dolina reke Krke) - Dvor - Kočevje - Mozelj - Stari trg ob Kolpi - Radenci. Vendar je približno 30 km daljša. Cesta med vasjo Krka in Žužemberkom je zgodba zase in v slabem stanju. Od Dvora naprej, ko prečkate reko Krko, pa je cesta čisto v redu, pa še ustavite se lahko v marsikateri gostilni.

Iz primorske smeri

boste do Radencev prišli najhitreje po magistralni cesti  preko Postojne - Rakeka - Cerknice - Sodražice - Žlebiča - Ribnice - Kočevja - Mozlja - Stari trg/Kolpi - Radenci. Ne pojdite skozi Ljubljano, ker je ta varianta  kakšnih 50 km daljša.

Iz štajerske smeri

pridete najhitreje preko Celja do Ljubljane (približno 1 ura vožnje do Ljubljane iz Celja).

Lahko pa izberete tudi pot preko Krškega oz. Brežic do Novega mesta in naprej čez Gorjance, Jugorja, Semiča preko Črnomlja do Radencev. Ta inačica je v redu, vendar je vožnja po Dolenjki med Krškim in Novim mestom dokaj neprijetna zaradi neobzirnih voznikov iz Krškega in juga.

Iz dolenjske smeri

Iz Novega mesta greste lahko tudi po najmanj ovinkasti cesti skozi Dolenjske toplice po "Banditten Strasse". Vendar pa je ta pot približno 12 km daljša od prej omenjene, ki vodi čez Gorjance.

Če se peljete preko Gorjancev, potem se pripravite na ovinke, vsaj tja do nekaj km potem, ko prečkate prelaz Vahta (616 m). Tedaj  raje zavijte z glavne ceste pri vasi Jugorje proti Semiču. Razen nekaj prvih kratkih ovinkov je magistralna cesta zelo lepa. To je tudi najkrajša možna varianta, ki pelje preko Novega mesta.

Kliknite tukaj in natisnite zemljevid z vrisanimi potmi

Na vrh strani

bulletKako hitreje in udobneje na spust po Kolpi

Raft izberite le tedaj, če je Kolpa zares visoka, sicer se boste pošteno namučili, saj je Kolpa mirna reka in praktično ni brzic, ki bi bile primerne za raft.

Kliknite tukaj, če želite iz podatkov Agencije za okolje izvedeti, kakšne so trenutne razmere na Kolpi

Je pa še ena varianta za raft: če vas je mnogo in se bi želeli med vožnjo zabavati z raznim škropljenjem, p(i)etjem, itn... Takrat postane raft tudi na mirni vodi precej zabavna stvar.

Kanu najemite, če se želite kar najlažje in brez kakšnega posebnega napora spustiti po Kolpi. Veslanje v kanuju je nezahtevno, kanuji se ne prevračajo, razen če resnično počnete "neumnosti", pa tudi brzice so le za to, da nekoliko popestrijo vožnjo in ne zaradi tega, da bi se morali česarkoli bati.

Poleti je vodostaj Kolpe v glavnem nizek, zato ne priporočamo prehodov preko jezov s kanuji, razen če ste izkušena veslačica   (veslač). Se namreč precej lahko zgodi, da nasedete na kamnih in strete kanu. Torej - če niste prepričani, da je voda dovolj visoka, se ne spuščajte po jezovih s kanuji. Vsekakor pa je dobro, če se boste pred spustom pozanimali pri tistem, ki vas bo popeljal na mesto spusta.

Povsem druga zgodba pa so gumijasti kanuji (mini rafti). Z njimi se lahko preko jezov spustite brez nevarnosti. Vendar imajo manjšo nosilnost in večji upor, to pa pomeni, da boste veslali težje.

Mini raft najemite, če vi in vaša sopotnica na sodite v "težko kategorijo", če vam ni mar za to, da boste pokurili nekaj več kalorij in če bi želeli preizkusiti prehod preko jezov tudi ob nižjem vodostaju.

Kot npr. preko tega spodaj na 16 km odseku Radenci-Damelj

Spust z gumijastim kanujem preko enega izmed jezov na Kolpi. Kliknite na sliki za povečan prikaz.

Na vrh strani

Obutev - ne odpravljajte se na spust bosi, kajti na nekaj mestih (npr. na jezovih, kjer ni dovolj vode) boste zanesljivo morali zapustiti čoln prečkati jez peš. Ker v takšnih primerih čoln običajno postopoma spuščate in ga zadržujete na vrvi, ob tem pa na spolzkih okroglih kamnih kar precej drsi, se opremite s čim bolj konkretno obutvijo in ne npr. s coklami ali opankami.  

Primerne so tudi kakšne športne copate (brez nogavic, seveda). Če pa kljub temu ne boste imeli s seboj ničesar, pa to omenite še preden vas odpeljemo na mesto spusta, saj vam primerno obutev lahko posodimo.

Veslanje - upravljanje kanuja je otročje lahka stvar, če...
...če ste organizirani pravilno. Kako ? Naj veslata 2 - v zadnjem delu kanuja naj bo veslač hkrati tudi krmar, ki po potegu z obračanjem vesla okoli njegove osi spreminja smer kanuja.

Naloga veslača na premcu - to je na prednjem delu kanuja - naj bo le veslanje in opozarjanje na morebitne nizke dele Kolpe, kjer bi lahko vaš čoln nasedel.

Če veslate na zadnje delu kanuja, veslajte le po eni strani. Vaša partnerica na premcu naj vesla po drugi strani. Potem se zamenjajta. Težji član (in močnejši) odprave naj bo praviloma na zadnjem delu z vlogo krmarja.

Na vrh strani

bulletKakšne so idealne razmere za vožnjo z rafti

Z raftingom se lahko sicer po Kolpi odpravite kadarkoli , vendar je najbolj primeren čas za spust med septembrom in aprilom.

bulletMinimalni pogoj za spust z raftom na Kolpi:
- višina Kolpe v Radencih najmanj 90 cm
 
bulletIdealne razmere Kolpe v Radencih:
- višina Kolpe v Radencih 160-300 cm in pretok 40 m3/s - 126 m3/s

Kliknite tukaj za podatke o stanju voda na strani Agencije za okolje

Kliknite tukaj za rezervacijo in
10% popust pri najemu rafta

Spust z rafti poteka z vodnikom, rešilnimi jopiči, neoprensko obleko in čeladami.

bulletKako lažje preko jezov

Kot rečeno, se preko jezov najlaže spustite z mini rafti, vandar se da ob primernem vodostaju tudi s kanuji prečkati jezove brez večjih težav. Vendar - pazite na kanuje in ne tvegajte po nepotrebnem, kajti vaš izlet bi se lahko vse prekmalu nehal !

Pred spustom opazujte morebitne predhodnike, če pa pred vami ni nikogar, si jez pred spustom dobro oglejte. Bodite pozorni na večje kamne, ki bi utegnili biti sredi brzice, kajti zaradi njih se lahko obrnete prečno, prevrnete čoln ali pa ga v najslabšem primeru celo - prelomite.

Namig za spust preko jezu v Prelesju, kar je nedvomno užitek brez primere:

Pojdite na skrajni desni konec, tam je običajno dovolj vode. Če veslate v kanuju, potem naj obvezno ostane v čolnu le 1 oseba, ki naj vesla na zadnjem delu. Ko se spustite čez jez, ki je visok kakšna 2  metra, se nagnite močno nazaj. Veslati tako in tako ni potrebno. Z nekaj sreče boste preživeli...;-)

Na vrh strani

bulletKje se lahko med turo po Kolpi ustavite

Enostavno - kjerkoli. Posebej pa vam priporočamo prodišča pod jezovi. Prostora na prodiščih je dovolj, vode je dovolj. Izberite prodišča, ki obkrožajo otočke z zelenjem, tako da boste imeli tudi dovolj sence. Tam lahko najdete svoj miren kotiček, kjer se ustavite za uro ali dve in se okrepčate na pikniku.

Z naslednjih slik si boste lahko lažje predstavljali, kako ta prodišča izgledajo: Kliknite tukaj za utrinke z izleta s kanuji od Radencev do Damlja

Material za piknik lahko prevažate s seboj, saj vsakemu kanuju pripada tudi nepredušno zaprt sod, kamor lahko shranite obleko in pokrivala za zaščito pred soncem, malico, pijačo in vse, kar sodi zraven...

Odkrijte Kolpo na nov način - z očmi pustolovca !
3, 5 in 7-dnevna pustolovščina

Če želite doživeti Kolpo na najbolj divji način,
potem ne potrebujete ničesar, razen šotora,
ribiške opreme,
kanuja (no ja, osnovna prehrana
in pribor nista prepovedana), vse ostalo pa je prepuščeno Vam.

Kliknite tukaj za podrobnosti o Robinzonskem čolnarjenju
Kliknite tukaj za rezervacijo in 10% popust pri Robinzonovem čolnarjenju

Kliknite tukaj in rezervirajte kanu že danes
ter si priskrbite 10% popust !

Na vrh strani
 

bulletKako po turi ali med vožnjo po Kolpi pripravite uspešen piknik
Nasvet je povzet po http://www.jezersek.com/piknik.htm
Franci Jezeršek, Hiša kulinarike Jezeršek

Celotno besedilo in recepte za piknik lahko natisnete, če kliknete tukaj !

" Piknik običajno pripravimo v naravi, lahko pa tudi na domačem vrtu ali celo na terasi hiše. Če je piknik v naravi, je prav, da si najprej ogledamo prostor, kjer naj bi bil piknik. Idealen je prostor z dovolj sence in po možnosti ob vodi. Piknik je družabni dogodek, v katerem morajo sodelovati vsi udeleženci. Organizator piknika naj razdeli delo med vse.

Nikoli ne smete dovoliti, da bi se gostje posedli in čakali na postrežbo. Gospodinja oziroma gostitelj naj bosta prav tako gosta kot vsi ostali. Je tudi priložnost, da se gostje med seboj bolje spoznajo, se sprostijo, zabavajo, tekmujejo v različnih športnih panogah, pa tudi v pripravi jedi.

Ko načrtujete piknik, najprej predvidite potek celotne prireditve. Postorite vse potrebno pred prihodom gostov. Če se odpravljate na piknik skupaj, potem naj gostitelj naredi spisek vsega inventarja, živil, pijač, pa tudi športne rekvizite, zabavne igre in nenazadnje - vreče za odpadke.

Po končanem pikniku naj vsi udeleženci poskrbijo, da bo prostor ostal čist in da za nami ne bo nobenih sledov. Pri čiščenju naj sodelujejo tudi otroci.

Pijača za piknik naj bo dobro ohlajena. Po možnosti jo shranite v hladilne torbe ali kako drugače poskrbite za hlajenje. Na pikniku naj bo dovolj brezalkoholnih pijač.


Običajno pretiravamo s količino mesa, pozabimo pa na zelenjavo, ki jo lahko pripravljamo na enak ali podoben način kot meso. Pri pripravi naj sodeluje več udeležencev. Piknik lahko zaključite s sladico, ki jo prinesete s seboj že pripravljeno. Lahko pa namesto sladice predvidite sadje.

"Ti, tale krompir je pa izvrsten. Prav poseben okus ima...Kako si ga naredil ?..."
so bile besede nekega našega znanca, ko je na nekem pikniku poskusil 7.7.2001 krompir, narejenega po napotkih iz Hiše kulinarike.

Vam tega ne bo treba spraševati. Samo za vas, kot obiskovalko in obiskovalca teh spletnih strani nam je v sodelovanju s Hišo kulinarike Jezeršek uspelo dobiti dovoljenje , da vam lahko  te skrivnosti razkrijemo...
 
Kliknite tukaj za celotno besedilo, brezplačne recepte jedi in predloge za vaš piknik. Prišli boste na stran, ki je prirejena za tiskanje !

Kliknite tukaj za takojšnjo rezervacijo in 10% popust pri najemu kanuja ali rafta !

Na vrh strani

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ Rezervacije ]
[Trenutne razmere na Kolpi]
Kako in kje nas lahko najdete ?

Prijavite se lahko direktno preko Interneta ali
na spodnjem naslovu:

Tine & Co. d.o.o.,
Srednji Radenci 2,
8342 Stari trg/Kolpi
tel. 041 518 536, 051 205 159,
01 8943 780, ki je tudi fax.!

Pišite nam na: info@kolpa-adventures.com

Zadnja sprememba strani:
28. 07. 2005

Poljanska dolina ob Kolpi (zemljevid)

  
levospodaj.jpg (1207 bytes) desnospodaj.jpg (1213 bytes)


Click Here!