Spodnji kanjon reke Kolpe
Back to Top
Spodnji kanjon reke Kolpe

 

Spodnji kanjon reke Kolpe


(od Starega trga ob Kolpi do Damlja pod Poljansko goro, 187 m.n.v. – 167 m.n.v)

Ta del doline je v svojem prvem delu široka soteska z večinoma nekaj sto metrov širokim dolinskim dnom in nekaj večjimi naselji, kot so: Prelesje, Kot ob Kolpi, Sodevci, Dečina, Gorenji in Dolenji Rdenci.

Na tem delu je povprečni rečni pretok vode 54,8 m3/s; najmanjši je avgusta (23,4 m3/s) in največji novebra (87,6 m3/s).

Kmalu za tem delom se Kolpa spet kanjonsko zožuje, vendar so strmi bregovi pod Špeharji in Dalnjimi njivami ter hribom Sebetihom (475 m) nižji, od 100 m do 200 m visoki in nič več prepadni.

Na desnem hrvaškem bregu stoji pri Severinu na Kupi znani in slikoviti Zrinjski grad; malo naprej na slovenski strani pa se proti severu odpre kraška Suha dolina ali Draga.

Sledi meander okoli hriba Jelenča glava (389 m), zadnjega odrastka Poljanske gore.

Sinji vrh nad Damljem ob koncu spodnjega kanjona Kolpe


Vhod v kanjon se začne z Dolenjo in Gorenjo Žago in bruhalniško jamo Kotnico (vode s kočevske reke), sledijo Lobič, Žlebe, Grgelj in Spodnja Bilpa s slikovitim kraškim obrhom in spodmolnimi jamami pod navpično steno. 

Ob mali razširitvi je vas Laze pri Predgradu s simpatično podružnično cerkvijo sv. Vida, za Lazami pride zožitev in končno pod Starim trgom ob Kolpi spet malo večja razširitev pri vasi Dol, starožitnem cerkvenem in upravnem središču ob državni meji.

Rezerviraj si sprostitev v kanu kampu Radenci ob Kolpi


"Po končanem čolnarjenju s Kolpa-Adventures.com, tudi če ste oddaljeni od nas več km, dobite prevoz hitro in ne rabite čakati v nedgogled, saj poleti skrbi za vas praktično cela naša družina in tudi zunanji pomočniki...Po končnem čolnarjenju se lahko stuširate, avto pustite na varnem parkirišču, na voljo vam je piknik prostor z mizami in klopmi, žar, igrišče za odbojko na mivki, nogometno igrišče, garderobe za preobleč. "

Podatki, ki jih boste vpisali , so namenjeni izključno za našo interno uporabo. Brez vaše privolitve jih ne bomo posredovali nikomur.


Ime in priimek: *

Email: *

Telefon*

Št. oseb: *

Načrtovani datum prihoda:

Kaj vas zanima:

Čolnarjenje po Kolpi
Robinzonsko čolnarjenje
Rafting po Kolpi
SUP
Drugo

Komentar:

Vnesite zaporedje znakov kot jih vidite v zgornjem polju