Zgornji kanjon reke Kolpe - najlepši in najslikovitejši del doline Kolpe
Back to Top
Zgornji kanjon reke Kolpe - najlepši in najslikovitejši del doline Kolpe

 

Zgornji kanjon reke Kolpe - najlepši in najslikovitejši del doline Kolpe

Od Osilnice do Grivca, pod Borovško goro in Kuželjsko steno, n.m.v. 287 m – 222 m, s padcem 4,4 %

Pri Osilnici ima reka povprečni mesečni pretok 22,6 m3/s; najmanši je avgusta (7,9 m3/s). Prav tu – v sotočju s Čabranko – priteče Kolpa do slovenske meje in se razširi v nekaj sto metrov široko dolino z večjimi naselji tako na slovenski strani kot na hrvaški strani.

Na slovenski strani je ob sotočju največji kraj Osilnica, kjer je stara župnija sv. Petra in Pavla; poleg Osilnice so Sela, nad njo pa Križmani, Zgornji in spodnji Čačič, Padovo pri Osilnici ter malo naprej ob reki navzdol Malinišče.


Malo večji kraj je Ribjek s staro cerkvijo sv. Egidija, nato Ložec pod Loško steno (876 m), Firstovim repom (1002 m) ter Možem (1125 m) in Babo, dvema osamelima skalnima stolpoma na robu Borovške gore, pragozdnate kraške planote (najvišji vrh Cerk, 1192 m) z gamsi in alpsko floro. 

To je zaradi razgibanih jurskih in krednih sten in pečin predvsem na slovenski strani gotovo najlepši in najslikovitejši del doline in reke Kolpe z brzicami. 

Skalnati špiki in vrhovi se nadaljujejo s Krokarjem 812 m), Krempo (944 m), Boričem (909 m), Kapičem (905 m) in Kuželjsko steno (874 m); pod njimi pa se stiskajo naselja in kraji: Grintovec pri Osilnici, Bosljiva Loka s podružnično cerkvijo svetega Vida, Mirtoviči, kjer je slikoviti grič Orlovski vrh s spodmolno jamo Veliko luknjo ter Srobotnik ob Kolpi. 

Nekoliko nad Srobotnikom je na vrezanem ujetem meandru Kolpe osamljena cerkvica sv. Ane.

Rezerviraj si sprostitev v kanu kampu Radenci ob Kolpi


"Po končanem čolnarjenju s Kolpa-Adventures.com, tudi če ste oddaljeni od nas več km, dobite prevoz hitro in ne rabite čakati v nedgogled, saj poleti skrbi za vas praktično cela naša družina in tudi zunanji pomočniki...Po končnem čolnarjenju se lahko stuširate, avto pustite na varnem parkirišču, na voljo vam je piknik prostor z mizami in klopmi, žar, igrišče za odbojko na mivki, nogometno igrišče, garderobe za preobleč. "

Podatki, ki jih boste vpisali , so namenjeni izključno za našo interno uporabo. Brez vaše privolitve jih ne bomo posredovali nikomur.


Ime in priimek: *

Email: *

Telefon*

Št. oseb: *

Načrtovani datum prihoda:

Kaj vas zanima:

Čolnarjenje po Kolpi
Robinzonsko čolnarjenje
Rafting po Kolpi
SUP
Drugo

Komentar:

Vnesite zaporedje znakov kot jih vidite v zgornjem polju