Rafting Kolpa - kdaj in kje lahko v raftanju na Kolpi resnično uživate ?
Back to Top

 

Da tudi to je Kolpa : Rafting Kolpa - kdaj in kje lahko v raftanju na Kolpi resnično uživate ?

Rafting na Kolpi... ja, tudi tako pravijo ljudje o raftingu na Kolpi: " Pa to je navadno čolnarjenje, ne pa rafting. Pričakovali smo razburljivo vožnjo, naleteli pa na matranje ".

Ja, seveda. Kolpa pač ni Soča.Kadar se odpravite na Kolpo in pričakujete razburljivo raftanje takrat, ko postane Kolpa skorajda lenobna (to pa je predvsem v poletnih mesecih, ki so drugačni od letošnjega - 2005), takrat je razočaranje skorajda nujno. Ej - Kolpa je popolnoma drugačne sorte reka.

Predvsem je bolj mirna.

Pravzaprav v spodnjem delu že kar lenobna. Dokler - dokler ne gre zares. "Zares" pa pomeni predvsem - dovolj vode.

Takrat, ja takrat pa postane zgodba popolnoma drugačna.

In predvsem - adrenalinska.

In kdaj je dovolj vode ?

Na splošno velja, da je Kolpa primerna za dober rafting takrat, ko je višina vode (vodostaj merjen na hidrološki postaji v Petrini ali Sodevcih) od 120 do 250 cm.

Omejitve višine vode navzdol sicer ni (no ja teči mora, ne ? ;-), kadar gre za družinski "rafting Kolpa ". Ampak to je že druge sorte rafting, ki ga zdaj nimam v mislih.

Kaj to pomeni ?

Na rafting na Kolpi mislite predvsem jeseni ali pomladi.

"Pravi" rafting Kolpa z velikim raftom - popolno posadko in krmarjem ob narasli Kolpi - višina vode je preko 120 cm.

Kako torej poteka tisti pravi, adrenalinski rafting ? Užitek adrenalinskega raftinga na Kolpi doživite torej ob dovolj visoki vodi.Nekaj sekund adrenalina prijetno polepša sicer nenevaren spust po neokrnjeni naravi in čisti reki Kolpi (no ja po močnem deževju je Kolpa vse prej kot čista, bolj je podobna beli kavi, ampak to je vse naravno :-)

V vsakem raftu je tudi izkušen vodnik, ki varno vodi raft z dolgim rafterskim vodniškim veslom. In pa vodotesen sod, v katerega lahko shranite fotoaparat ali kamero ali pa samo malico in pijačo.

Rafting si lahko popestrite tudi z ogledom skrivnostne vasice na hrvaški strani, kjer se življenje še vedno odvija skorajda čisto tako kot - v 18. stoletju. Vasica nima ceste, a kljub temu tam živijo ljudje; ki so srečni, pa četudi lahko ponudijo le šilce žganja ali kavo.

Potek raftinga lahko izberete kjerkoli na toku od Osilnice do Metlike, prilagajamo se željam; ne smete pa pozabiti dejstva, da

ob lepi vodi v eni uri preveslate toliko kot poleti z kanujem cel dan.

Najlepši rafting in doživetja so med Faro in Damljem - spodaj si lahko ogledate kanjon :

Ogledne točke:

  • Bilpa (kovačija, ki jo še poganja voda; jame Bilpa - pripovedka o vragu)
  • skrivnostna vasica iz 18 stoletja, edina povezava s svetom - s čolnom na slovensko stran
  • Breg (edini delujoči mlin na reki Kolpi)
  • jama Kobiljača - najdaljša Belokranjska kraška jama

V dogodivščino so vključeni tudi vsi prevozi na štart ali iz cilja do vaših avtomobilov,k i jih pustite pri nas v Radencih na varnem.

Sorodna vsebina:

Rezerviraj si sprostitev v kanu kampu Radenci ob Kolpi


"Po končanem čolnarjenju s Kolpa-Adventures.com, tudi če ste oddaljeni od nas več km, dobite prevoz hitro in ne rabite čakati v nedgogled, saj poleti skrbi za vas praktično cela naša družina in tudi zunanji pomočniki...Po končnem čolnarjenju se lahko stuširate, avto pustite na varnem parkirišču, na voljo vam je piknik prostor z mizami in klopmi, žar, igrišče za odbojko na mivki, nogometno igrišče, garderobe za preobleč. "

Podatki, ki jih boste vpisali , so namenjeni izključno za našo interno uporabo. Brez vaše privolitve jih ne bomo posredovali nikomur.


Ime in priimek: *

Email: *

Telefon*

Št. oseb: *

Načrtovani datum prihoda:

Kaj vas zanima:

Čolnarjenje po Kolpi
Robinzonsko čolnarjenje
Rafting po Kolpi
SUP
Drugo

Komentar:

Prosimo, za uspešno pošiljanje, obkljukajte tudi okenček spodaj, kjer piše 'Nisem robot.'